• Dit event is voorbij.

6de Bismarck-lezing: ‘Innovatie en Digitale Transformatie: rol, impact en termijn’

15 november - 14:00 - 16:30

Op donderdag 15 november vond de 6de editie van de Bismarck-lezing plaats in Den Haag. De Bismarck-lezing gaat in op de toekomst van ons pensioenstelsel, dit jaar met de focus op technologische innovatie.

Tijdens de zesde editie van de jaarlijkse Bismarck-lezing, georganiseerd door het Netherlands Investment Managers Forum (Stichting NIMF), werd de pensioensector kritisch geanalyseerd vanuit een filosofisch perspectief. Onder leiding van hoogleraar en ‘volksfilosoof’ Bas Haring werd belangrijke problematiek in de sector, met name met betrekking tot technologische ontwikkelingen en digitale transformatie, doorgesproken. Het publiek bestond uit vermogensbeheerders, bestuursleden, verzekeraars en andere bezoekers wat zorgde voor een interessante mix aan luisteraars.

Het was duidelijk dat Haring het publiek een boodschap mee wilde geven, bestaande uit drie speerpunten:

1. Verwacht niet dat dingen uit zichzelf zullen veranderen, ga er vanuit dat dingen zullen blijven zoals ze zijn;
  2. Mensen vinden het moeilijk om te anticiperen op de toekomst;
  3. Maak vooral praktische afspraken met elkaar.

Rosa d’Adelhart Toorop, vertegenwoordigster van het PensioenLab, is nog maar 23 jaar en daarmee het jongste panellid van deze dag. Ze hecht net als haar leeftijdsgenoten veel waarde aan de snelle en onvermijdelijke veranderingen in onze samenleving, en ze reageerde daarom vooral kritisch op Haring’s eerste punt. Het PensioenLab probeert in te spelen op dringende veranderingen door jongeren tussen de 20 en 35 jaar te inspireren en hen de kans te bieden om actief te worden in de pensioensector. Het bedrijf is momenteel vooruitstrevend in het gebruikmaken van initiatieven die biometrische analyses en kunstmatige intelligentie inzetten om jongeren te ondersteunen in het maken van verstandige beslissingen voor het vergroten van hun pensioenpot. d’Adelhart Toorop legde het publiek uit dat het PensioenLab onder andere werkt aan een applicatie waarmee op basis van DNA-profilering iemands levensverwachting kan worden voorspeld. Direct werd ze door verschillende mensen uit het publiek bevraagd over waar de morele grens van dit soort applicaties ligt. “Ja, we begeven ons op onbekend terrein met een aantal van deze initiatieven, maar we moeten ook aanvaarden dat we blijven leven tot we 120 zijn”, reageerde d’Adelhart Toorop.

Dit laatste standpunt sloeg gelijk een goede brug naar Haring’s tweede speerpunt: zou iemand van 20 willen weten wat hem in de toekomst te wachten staat, als hij te horen krijgt dat hij nog 100 jaar zou leven? Misschien wel, maar het kan ook zijn dat deze 20-jarige gewoon tevreden is en het onbekende wil afwachten. Pensioenfondsen bestaan omdat mensen niet in staat zijn of simpelweg niet bereid zijn om fiscale verantwoordelijkheid te nemen voor hun financiële toekomst. Met zowel applicaties als kunstmatige intelligentie kan technologie worden benut om pensioenfondsen meer inzicht te geven in de profielen van hun klanten. Daarnaast kan technologie ook worden ingezet om communicatieve ondersteuning te bieden tijdens complexe investeringsprocessen zodat alle betrokken partijen begrijpen wat er speelt.

Transparantie speelt hierbij een belangrijke rol, net als bij de praktische afspraken die gemaakt moeten worden tussen pensioenfondsen en het publiek. Dit is dan ook het beginsel van Haring’s derde speerpunt. Hidde Terpoorten, Blockchain Lead bij APG, legde uit dat deze transparantie, alsmede veiligheid en efficiency, vergroot kan worden door grootboek technologieën en smart contracts te gebruiken voor verschillende administratieve processen. Een succesvolle implementatie van een smart contract kan alleen gerealiseerd wanneer alle betrokken partijen actief deelnemen in de samenwerking. Daarom is het opzetten van een transparant ecosysteem cruciaal zodat de partijen elkaar kunnen vertrouwen. Zo’n ecosysteem zou een ideale manier kunnen zijn om samenwerking tussen concurrenten te stimuleren en zou wel eens een gedeeltelijke oplossing kunnen bieden voor de groeiende vraag naar saamhorigheid.

Otto Hulst, eerder dit jaar benoemd tot jonge pensioenfondsbeheerder van het jaar, is aanwezig namens het KAS Lab waar hij werkt als Innovation Lead. Ook hij begrijpt de meerwaarde van praktische afspraken, vooral tussen aandeelhouders en bedrijven. Bij KAS Lab geeft hij leiding aan een team waarmee hij werkt aan een blockchain applicatie voor stemmen bij volmacht. Dit geeft aandeelhouders de kans om meer inzicht te krijgen in het stemproces en daarnaast maakt de app het mogelijk om actief dialoog te voeren met beursgenoteerde bedrijven.

Zowel de leden in het panel als de mensen in het publiek waren het er over eens dat digitale transformatie cruciaal is voor het versterken en verbeteren van de Nederlandse pensioensector. Wel wordt benadrukt dat we pas bij het begin zijn van wat ons te wachten staat. Enerzijds zullen mensen in de sector uiteindelijk heus controle krijgen over alle aannames. Anderzijds is er praktisch gezien ook  de collectieve realisatie dat we moeten anticiperen op de veranderingen die gaan komen.

De Bismarck- lezing is een initiatief van Stichting NIMF, een exclusief netwerk voor beslissers en beleidsmakers op het gebied van pensioen en beleggen. NIMF heeft tot doel de kennis met betrekking tot pensioen- en beleggingsbeleid te bevorderen en over te (doen) dragen, alsmede de sociale contacten te bevorderen tussen degenen die over die kennis beschikken, onder meer door het organiseren van bijeenkomsten en voordrachten.

Datum:
Tijd: